ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гълъб Донев: В момента безработицата у нас е най-ниска

Гълъб Донев

165 557 са безработните лица у нас. Това са най-ниските показатели за безработните лица, откакто се води статистика. В момента безработицата в България е 5,04%. Това заяви социалният министър в служебния кабинет Гълъб Донев. 

Що се отнася до бизнес климата, той се запазват същите нива както предходния месец. Единият от големите проблеми пред него е недостъга на квалифицирана работна ръка.

"Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и заетостта, са готови", обясни Донев.

"В момента продължава да се изпълнява мярката 60 на 40, с която при малко по-нов дизайн на приложението и при спад в оборота с 30% държавата подпомага работодателите с 50% от осигурителния доход на работещите при тях лица и съответно от осигурителните вноски за сметка на работодателя. При спад с 40 процента съответно помощта остава в рамките на 60 на 40 за осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя. Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли месец. Затова апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да започне разглеждане на актуализацията на бюджета, защото допълнителните 400 млн. лв., които с Министерство на финансите предвиждаме за това да продължи тази подкрепа към бизнеса, е в тази актуализация. И ако тя не се случи до края на август, трудно биха се намерили допълнителни средства за релокация на различни пера на бюджета", посочи Донев.

Министерството е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова вълна. Осигуряването на средства са чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП "Човешки ресурси". Донев цитира и мерки за подкрепа на хотелиерството и туризма. Мярката "Запази ме +" в променен вид също има готовност да бъде стартирана. Предлагат се мерки и в областта на социалните услуги – патронажна крижа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст