ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебното правителство призова за актуализация на бюджета

президент

За актуализация на бюджета до края на август призоваха служебният премиер и министри на работна среща при президента.

На нея бяха обсъдени развитието на коронавирусната пандемия в страната и готовността на здравната ни система да реагира при нова вълна на COVID-19.

След срещата служебният премиер Стефан Янев обобщи: 

"Общото заключение, изразено от всички министри е, че до момента разполагането на бюджета – това, което има, е до голяма степен изчерпано в голям процент. Призивът, който и президентът отправи, и самите министри са убедени, че това е правилния начин, е към парламентарно представените партии в Народното събрание да намерят време и воля при възможност до края на месеца да гласуват предложенията за промени в държавния бюджет. Тези предложения ще доведат до предвидимост и възможност на съответните социални системи да подготвят и да осигурят българските граждани при развитие на следваща вълна на коронавируса".

Причината за днешното заседание при президента Румен Радев беше за готовността на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването по управление на здравната криза, която се засилва. 

"Обсъдихме и още една криза – тази с пожарите. Към момента на територията на страната всички пожари са овладени, но трябва да сме готови за действия", допълни премиерът и съобщи: "Ще бъдат отпуснати средства за семейството на загиналите горски, за пострадалите хора и домове и т.н. Държавата ще реагира бързо". 

"Да, имам деца – горд съм, че те са добри и възпитани хора, както и образовани. Те развиват и своя кариера на експертно ниво. Толкова", коментира служебният министър-председател твърденията, че децата му са били назначени на ръководни държавни длъжности. Според публикации това е станало в първото служебното правителство на Румен Радев, когато Янев беше назначен за министър на отбраната.

Проходната част на бюджета, дори и при тежка ковид вълна, ще бъде изпълнена. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев пред президента Румен Радев, който свика спешна среща с част от кабинета заради ситуацията с COVID-19 у нас. 

"Двата месеца бяха доста динамични, за щастие икономиката се възстановява и раздвижва бързо", отчете се служебният министър. Василев подчерта, че редовното тестване на работниците или ваксинирането им е изключително важно за бизнеса. 

"До края на май бях отпуснати средства за мерките, а чрез преструктуриране те бяха продължени през юни, юли и август. Има достатъчно средства до края на този месец за подкрепа на мерките", допълни той. 

Независимо колко пари има, то правителството не може да ги харчи без санкции от парламента. С допълнителните приходи от 1.6 млрд. могат да се финансират всички мерки – за бизнеса 430 млн. лв., 335 млн. за здравните мерки, 575 млн. за пълно финансиране на всички програми и актуализация на пенсиите от 1 октомври. 

"От средствата има и пари за нови избори. Парите за президентските избори бяха използвани за предсрочните парламентарни избори", разкри Василев и допълни: "Актуализацията на бюджета е много балансирана и подсигурява всички пера, нека се разгледа, ако трябва и поправи, но до края на месеца и да бъде приета". 

"Фондът за бедствия и аварии беше почти изразходен, а сега ще бъде подновен с нови 35 млн. лв. Това се случва без заеми", коментира служебният министър относно тежките пожари, с които страната се бори цяла седмица. 

В края на срещата със служебния кабинет Радев благодари за цялостната им работа и координация. Президентът също призова за актуализация на бюджета.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст