ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пожарите в Гърция се разрастват, не се препоръчва пътуване

гърция пожари

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване. По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуиран вчера, информират от МВнР.
Евакуирани са и жителите на редица населени места.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. А магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът минава по обходни маршрути.

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки ще останат отворени за трафик само в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина-Ламия, са премахнати.

Проблемите, свързани с електроподаването са отстранени. На този етап не се предвижда въвеждането на временен режим на тока. Същевременно предупреждават, че при рязко влошаване на пожарната обстановка и възникнала необходимост, ще преминат към временно прекъсване на тока.

Вследствие на пожарите, качеството на въздуха в цяла Атика допълнително се влошило през изминалото денонощие, като нивото на фини прахови частици се повишило най-вече в северните и източни райони. Препоръките към гражданите са да не отварят прозорците и при излизане навън да носят маски с висока степен на защита. Особено внимание следва да се обърне на предпазването на децата, както и на другите рискови групи.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. А появилите се на определени места ветрове от 70 км/час са довели до появата на нови огнища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст