ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френското винопроизводство ще се свие с 30% през 2021-а

пазари

Производството на вино във Франция се очаква да падне до най-ниските в историята равнища през тази година след като мразовитата пролет и дъждовното лято "разболяха" някои сортове грозде.

Предварителните оценки на френското министерство на земеделието и храните показват, че през 2021-а ще бъдат произведени между 32.6 и 35.6 млн. хектолитра вино. Това е с около 24% до 30% по-малко от 2020-а, твърди в официално изявление ведомството. 

Почти всички винарски райони във Франция, която е сред най-едрите винопроизводители в света, са били засегнати от слани в началото на април. В Шампан студеното време е унищожило 30% от пъпките. На други места, включително в Прованс и долината на Рейн, цъфтежът е минал в хладно или влажно време – условия, допринесли за редуцираната реколта.

Заболяванията, предизвикани от дъждовното време от началото на лятото, също са засегнали различни сортове грозде. В Елзас проливни дъждове са довели до развитието на плесен, поразявайки специално сорта "Пино". В Божоле, където се отглеждат по-късните сортове грозде, най-големи поражения са нанесли плесента и гниенето.

Продукцията, която не е пострадала от тази поредица от неблагоприятни фактори – поне в районите извън периферията на Средиземноморието – реколтата е добра, обяви министерството на земеделието.

Общото количество вино, произведено във Франция през тази година, вероятно ще е близко до равнището от 1977-а, когато отново е имало мразовита пролет и влажно лято. И други климатични аномалии могат да засенат тазгодишната реколта, което може да наложи ревизиране на първоначалните данни, предупреждават експерти на ведомството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст