ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Испания ваксинира деца от 12 до 15 г., за да не учат онлайн

ваксиниране ваксинация деца юноши ученици испания (АФП)

Регионалните правителства в Испания взеха решения да ускорят ваксинацията на подрастващите между 12 и 15-годишна възраст преди началото на новата учебна година.

Целта е чрез ограничаване на разпространението на коронавируса, да се гарантира присъствието на учениците в класната стая и да се сведе до минимум онлайн обучението.

Испания е една от малкото страни в света, в която учениците не спряха да посещават учебните занятия през изминалата година. По данни на Министерството на образованието само 6% са прибегнали до онлайн обучение и за част от тях причината e бурята Филомена, която парализира част от страната за няколко дни.

Останалите 94 на сто са имали възможност да ходят присъствено на училище заради решението на централното правителство, че последното нещо, което ще затвори по време на пандемията, са училищата. Сега регионалните правителства продължават политиката на кабинета на Педро Санчес и започват ускорена ваксинация сред учениците.

Към днешна дата само един на всеки пет на възраст между 12 и 19 години е получил поне една доза от ваксина, докато напълно имунизирани, са едва 4%, сочат данни на Министерството на здравеопазването.

Министър Каролина Дариас обяви, че целта е „преди началото на учебната година, повечето от тази група да са ваксинирани".

За да се гарантира напълно и сигурността на учителите, министърът на науката и иновациите Даяна Морант каза, че се очаква решението на правителството относно третата доза на ваксината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст