ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Измамни обяви в интернет предлагат заеми от името на чужди банки

лаптоп

От ГДБОП предупреждават, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни обяви в интернет, особено във Фейсбук. Те са от името на чужди банки и предлагат "изгодни заеми". Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български и първоначално е през приложението Месинджър, а в последствие – през Уотсъп и Вайбър.

Измамниците използват основно телефонни номера с кода на Франция (+33), но са засичани и други, включително един български номер. Престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращали снимки на чужди документи за самоличност с цел по-голяма убедителност. Искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят.

След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса" и "застраховка", за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и подобни измами чрез каси за парични преводи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст