ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още мерки за подкрепа на бизнеса в общините

пазари

Коронавирусът отслаби донякъде силата си, но все още не си тръгва. Ефектите от пандемията продължават да се усещат от различни бизнеси и от хората. Общините, които са на първата линия в срещата с Ковид-19, наблюдват внимателно ситуацията и в някои от тях обявиха и нови мерки за подкрепа. 

Общинският съвет в Ловеч вече гласува решение  за финансово облекчение на търговците в града, които имат загуби от ограниченията заради пандемията, съобщиха от общината. По предложение на общинския съветник Кирил Гумнеров се освобождават от заплащане на такса тротоарно право до края на тази година всички заведения за обществено хранене и кафетерии на територията на общината. 
Решението засяга терени – общинска собственост, върху които се поставят маси и столове за сервиране на открито пред заведения за хранене и развлечения.
Общински съвет в Сливен

също е обсъдил и одобрил мерки за намаляване на наемите и такса „тротоарно право“ по предложение, внесено от кмета Стефан Радев.  То предвижда намаляване с 50%, съобщиха от пресцентъра на общината. Мярката засяга  наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. С 50% ще бъдат намалени и концесионните възнаграждения, дължими от концесионери на общински обекти. Сред тях попадат стадионът в местността "Карандила", Спортен комплекс „Хаджи Димитър“ в Сливен и Градската градина. Мярката ще важи до 30 септември.

Местният парламент е одобрил и актуализацията на бюджета. От една страна, са постъпили приходи от дивиденти от „Общинска охрана и СОТ-Сливен“. Планират се те да бъдат насочени в проекта по опазване на селскостопанската продукция на малки и средни земеделски производители в населените места. От друга страна, актуализацията е свързана и с разходи за санирането на Зала „Сирак-Скитник“, както и отпускане на средства за изграждане на система за видеонаблюдение в няколко села – Голямо Чочовени, Глуфишево, Трапоклово, за ремонт на читалището в село Желю войвода и други.

Освен мерките за подкрепа на хората и бизнеса, общините следват и своите инвестиционни програми, макар и вече съобразени с приходите в пандемичната ситуация. 

Община Ямбол ще изтегли заем,

за да подмени уличното осветление и да ремонтира улици и тротоари. Става въпрос за близо 9 млн. лева, уточняват от общината. Средствата ще се осигурят чрез нисколихвен заем от "Фонд за устойчиви градове",  ще бъдат реализирани пет обекта. За подмяната на уличното осветление ще бъдат използвани близо 3,9 млн. лева. Малко над 1 млн. лева са предвидени за основен ремонт на няколко улици в Централната градска част на Ямбол, а 400 000 – за обновяването на крайречния булевард.  Ремонти за над 2 400 000 лв. са предвидени и за други основни пътни артерии. 

Аргументът за тегленето на кредита на кмета Валентин Ревански , че финансовото състояние на общината е стабилно. Заемът ще се тегли за 15 години, с три години гратисен период, и ще се изплаща – от 2024 до 2036 година. 

Община Плевен ще сключи договор за кредит

с „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД за поемане на краткосрочен общински дълг по реда на Закона за общинския дълг, съобщиха от общината. Решението вече е одобрено от  плевенските общински съветници. Предложението е внесено във връзка с необходимостта от оборотни средства за текущи плащания и за окончателно разплащане на различни дейностите по договор за изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година.

Необходимите средства са в размер до 2 287 691 лева. Възстановяването на главницата по кредита се обезпечава с вземанията на Община Плевен по Договор за проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен – етап 2” и собствени бюджетни средства. Срокът за погасяване е до 12 месеца с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части  без такса за предсрочно погасяване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст