Партньорството с Азербайджан укрепва енергийната сигурност

Румен Радев

Развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва реалната диверсификация в доставките на природен газ не само за България, а и за Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата обсъдиха актуални въпроси на сътрудничеството в енергетиката, както и последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.

Обща бе позицията, че забавеното през последните години изграждане на газовия интерконектор между България и Гърция е основната пречка пред страната ни да внася целия обем от 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от Азербайджан, за което е подписано двустранно споразумение. Румен Радев подчерта, че са предприети мерки за наваксване на това изоставане и се очаква въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка с Гърция да стане през следващата година. Затова държавният глава призова за гъвкавост при изпълнението на двустранното споразумение за доставки на природен газ от Азербайджан за България, за да не отчита страната ни загуби до реалното изграждане на мрежата за пренос на природен газ.

По време на разговора президентът Илхам Алиев изрази готовност за диалог по този въпрос и отбеляза, че освен износ на природен газ за България, Азербайджан вече доставя и електроенергия за страната ни през територията на Република Турция.

Румен Радев открои значението на създадените социално-иновационни центрове в Азербайджан за модернизация на страната. Българският държавен глава поднови поканата си към президента Илхам Алиев да посети България в удобно за него време, подчертавайки че тази визита ще допринесе за последващо задълбочаване на двустранния диалог на най-високо равнище, както и за развитието на двустранното сътрудничество между двете страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст