Битката за банкови таланти се ожесточава

финанси

"Джей Пи Моргън Чейз" вдига мизата във все по-ожесточаващата се битка за таланти на Уолстрийт, разширявайки досегашния кръг на служителите, които ще получат повишение на заплатите. В него вече ще влизат младшите анализатори на продажбите, търговията и проучванията в банковото поделение за корпоративни и инвестиционни услуги, твърди запознато с въпроса лице. Това се случва няколко седмици след като американският банков лидер качи възнагражденията на най-неопитните си кадри с едногодишен стаж и под натиска на бясната конкуренция за задържане на перспективните служители. 

Пазарът на банкови анализатори е нажежен до червено, както и натрупаната умора в сектора, където много млади банкери се оплакват, че са претоварени от рекордния брой сделки, които обрабоват. В началото на седмицата "Джефрис файненшъл груп" увеличи с 30% – до 110 хил. щ. долара – основните заплати на анализаторите си с  едногодишен стаж в САЩ след като подобна стъпка (но до 100 хил. долара) направи през миналата седмица "Голдмън Сакс груп". "Уелс Фарго" също следва този тренд с повишения за някои позиции в корпоративната и инвестиционна банка, информира говорител на институцията.  

Надпреварата по заплати започна през март когато група от 13 анализатори с една година стаж в инвестиционното банково поделение на "Голдмън Сакс груп" разбуни духовете с професионално изработена, базирана на опита им презентация за стила на работа в банковия колос. Заключението от представения "Анализ на работните условия" е, че младшите банкери работят средно по 100 часа седмично и мнозинството от тях се чувстват жертви на тормоз на работното място. В резултат, повечето едри играчи от Уолстрийт започнаха да повишават възнагражденията на своите анализатори и обещаха да подобрят баланса между работните и почивните часове на младшия си персонал.

В "Джей Пи Моргън Чейз" анализаторите на продажбите, търговията и проучванията с едногодишен стаж ще получават по 100 хил. щ. долара весто досегашните 85 хил. долара, твърди добре информираният източник. Заплащането на колегите им с две години банкова дейност в същата област ще се увеличи до 105 хил. долара от досегашните 90 хил. долара. Повишение с 15 хил. долара – до 110 хил. долара – ще получи и екипът с тригодишен стаж. Промените влизат в сила през февруари.  

"Джефрис" "надцаква" с възнаграждения от 110 хил. долара за младшите си банкери (при сегашни 85 хил. долара), твърди пожелало анонимност лице. Анализаторите и сътрудниците с двегодишен и с тригодишен стаж ще получат повишения, съответно до 125 хил. и 150 хил. долара. Тези промени влизат в сила със задна дата – от 1 юли, като изплащането на премиите предстои през този месец.    

Консултантите по трудови възнаграждения и "ловците на глави" от Уолстрийт посочват, че банките, които все още не са обявили съществени увеличения на заплатите, може би ще бъдат принудени да влязат в тон с новия нормален праг от 110 хил. долара, за да останат конкурентни. Играчи като "Моргън Стенли", "Барклейз", "Ситигуп" и "Дойче банк", които в началото на лятото повишиха заплащането на банкерите си с едногодишен стаж до 100 хил. долара, вероятно ще трябва да помислят как да компенсират по друг начин разликата. Което би могло да стане под формата на по-високи премии. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст