Черната кутия на падналия МиГ-29 още не e изпратена за разчитане

МиГ-29

Черната кутия на падналия през юни край Шабла МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, все още не е изпратена в Русия за разчитане. Това съобщи БНР, позовавайки се на писмени отговори от страна на Министерството на отбраната до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Представителите на българските Военновъздушни сили, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи, но и до момента не са получили "съответните покани (приглашения)", казват в отговора си от военно министерство.

Ведомството не отговаря на Гаджев защо за разчитането на "черната кутия" не е била предпочетена Украйна вместо Русия. 

Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата. Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъма на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена. 

По време на учение на 9 юни български МиГ-29 се разби край бреговете на Шабла, а неговият пилот – майор Терзиев загина. С много труд и усилия последва близо двуседмично търсене на черната кутия, която в крайна сметка беше открита.

Заради дефект в устройството от военно министерство решиха да потърсят външна помощ за разчитането на данните. Първоначално министър Георги Панайотов спомена Украйна, но впоследствие беше решено тя да отиде в Русия.

До тук разследващите обявиха, че тестовете на самолета не са показали проблеми преди фаталния полет, а като най-вероятна причина за инцидента беше обявена загуба на пространствена ориентация на пилота. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст