COVID парите ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка

МЗ

В отговор на протестите на медици от спешната помощ в София и други градове от Министерството на здравеопазването съобщиха, че допълнителните възнаграждения от 1000 лева месечно на работещите на първа линия ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона.

Заплаща се на всички лекари, сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват болни с COVID-19. 

По-рано ведомството публикува подробно пояснение на методиката на заплащане. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет, уточняват от ведомството.

В Закона за бюджета на Здравната каса за 2021 година е предвидено другите допълнителни възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за сестри и 120 лева за санитари да бъдат изплащани през цялата 2021 година, поясняват още от министерството.

Днес медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и още няколко града в страната, които  излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Причината е въведената нова методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с COVID болни.

Протестиращите поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и отправиха обидни квалификации към него. Според тях решението за промяна на методиката за оценяване на труда им при среща с COVID-19 е еднолично и е взето без допитване до социалните партньори. Те настояват за справедливо за рисковете на труда им заплащане.

„Заради заплащането при оценката при COVID методиката се смени. Тя работеше много добре. Предлагат ни неща, които не устройват…Премахнаха ни тия 1000 лв., махнаха ни ДМС-то, останахме си на една твърда заплата…Новата методика за оценяване е да се плаща на преглед. А ние искаме да се върне старото, което беше преди това. В това заплащане да влизат не само лекарите, шофьорите, а и санитарите, защото в крайна сметка, когато се върнеш от дадена адрес, на линейката се прави дезинфекция“, обясниха протестиращите.

Протестът не е политически, посочиха синдикалистите. Тя настояха и да няма деление по длъжности – лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, а да има достойно заплащане за всички, които работят в рискова среда.

От синдикалните организации призоваха към протеста да се присъединят и болниците, защото по думите им и там съществуват проблеми със заплащането. Протестиращите недоволстват и от факта, че работата им е изложена на значителен риск, а е трета категория труд. Затова настояват да бъде първа.

На управляващите бе дадена една седмица за разрешаване на проблема. В противен случай ще има ефективни стачни действия, палаткови лагери и гражданско неподчинение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст