“Демократична България” няма да подкрепи кабинета на ИТН

Парламент Владислав Панев Атанас Атанасов Ивайло Мирчев Христо Иванов

На заседание на парламентарната група на "Демократична България" с абсолютно единодушие е било взето решение, че ДБ няма да подкрепи предложението на ИТН за състав на кабинет. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. Аргументите на групата са свързани с множество фактори, които заедно и поотделно обосновават решението.

"Ние се явихме на изборите и на 4 април, и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на промяната и то на дълбоката промяна. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав да промени България", посочи Иванов. "Много ясно казахме от самото начало, че няма да подкрепим каквото и да било правителство, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи тази промяна. Не можем да допуснем да подведем своите избиратели. Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо мнозинство и то при положение, че в самия процес на преговори виждаме индикации за отвореност към ДПС", добави той.

От ДБ са единодушни, че не могат да подкрепят правителство, излъчено само с една декларация. А в този документ отсъствали ключови приоритети за ДБ, както и заявление за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Нямало и ангажимент за конституционна реформа. Нямало ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ, за прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния.

"Не може с 65 гласа сам да решиш какъв е съставът на Министерския съвет. И не става думи за порции, ако ще си говорим на такъв профански език. Този състав на Министерския съвет е най-слабият, който в България е излъчен. Не става! Най-доброто, което ние можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме. Метафорично казано, ни се предлага една торба с котки, която да подкрепим или да бъдем виновни", счита съпредседателят на "Демократична България". "Въпросът е какво следва от тук нататък. "Демократична България" по никакъв начин не се притеснява от избори. Не се страхуваме и от мажоритарния елемент. Но ние преди всичко трябва да мислим за България, затова нашият призив е "Не горете мостове", каза още той.

"Трябва да се види какво можем да направим с третия мандат – да сядаме и да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващи парламентарни избори. Правителство, в което да поканим успешните министри от служебния кабинет, правителство, което да преведе страната пред задаващата се вълна на ковид, през това да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да направи и прокара съдебната реформа, в степента, в която е възможна", каза съпредседателят на ДБ. "Нашият призив е – дайте да седнем и да поговорим. Дайте да сме смирени. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС и да си дадем 6 месеца, след които да отидем на избори. Дайте да бъдем отговорни", добави той.

"Докато водихме полемика с ИТН, видяхме как те показват определена склонност да влизат в колаборация с ДПС и видяхме как този риск много лесно може да се превърне в реалност", посочи Христо Иванов. По думите му, точно затова е необходимо да бъде подписано споразумение за управлението на правителство за 8 месеца, а след това да се отиде на избори. "Ние сме далеч от мисълта, че нямаме свой дял от отговорността за тази ситуация. Трябваше още от самото начало да поставим ребром въпросът", смята депутатът от ДБ.

"Комуникацията ни с ИТН не е на такова ниво, че да обявяваме решението си пред тях предварително", каза Иванов, запитан дали партията на Слави Трифонов е била уведомена за решението им преди то да бъде съобщено пред медиите.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=1196791167489799&ref=watch_permalink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст