Ще търсим решение утре на Председателски съвет

Филип Попов

Като "прецедент" определи ситуацията, предизвикана от решението на "Има Такъв народ", Филип Попов, секретар на парламентарната група на "БСП за България". 

Той посочи, че решение ще бъде търсено на Председателки съвет утре, насрочен преди пленарното заседание.

"Ще е различно. Няма как той да оттегли указ на президента, защото не са го те издали. Утре предстои да видим какво точно ще се случи – ще има Председателки съвет,  ще търсим решение, разбира се, на тази ситуация", каза Попов.

Днес Националният съвет на БСП и общото събрание на парламентарната група на коалиция "БСП за България" взеха решение, ако кандидатурата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглена, да не подкрепят правителство, предложено от "Има такъв народ". По-рано с подобна позиция излезе и Политическият съвет на коалиционните партньори на левицата.

"Българска социалистическа партия е последователна. Имаме решение на нашия национален орган, именно Националния съвет, и според това решение ще бъде и нашето поведение в пленарна зала", посочи левият депутат.

Също днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма внесе за гласуване в пленараната зала проектът за кабинет.

"Направихме всичко възможно и всички компромиси, жестове към така наречените "партии на протеста", за да подкрепят правителство на "Има такъв народ" като първа политическа сила! Не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме". 

Това е предателство и затова ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на тези партии няма да предлагаме кабинет.

Второ, това означава, че отиваме на нови избори, защото ние, като първа политическа сила в сегашния парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Това заяви лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов в обръщение, излъчено по телевизия 7/8. 

Малко по-късно и номинираният за министър-председател от "Има такъв народ" Пламен Николов обяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Той ще направи това по лични причини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст