Спешните медици на протест в няколко града в страната

Протест на медиците от бърза помощ

Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от Спешната помощ протестират в различни градове у нас. Причините са състоянието на здравната система, предстоящата четвърта вълна от COVID-19 и правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на здравните служители. Демонстрации има в София, Монтана, Пазарджик, Русе, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В София протестът на здравните медици започна от сградата на здравното министерство, продължи по софийските улици и стигна до президентството. Здравните работници настояват допълнителните 1000 лева, които получават за работа на първа линия, да им бъдат изплатени. По техни думи те не са изплащани от юни насам. Медиците са недоволни от новия метод за заплащане на труда им на първа линия. Вече се изисква да има доказан COVID болен и след това здравни служители да получават своето възнаграждение. Протестът иска и оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

От здравното министерство заявиха, че новите правила за допълнителни възнаграждения целят справедливо заплащане на средствата. Ако медик или немедицинско лице е имал 4 дежурства по 7, то за отработените 28 часа той ще получи 20% от цялата сума – 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имал контакт с пациент с доказан COVID-19.

Протестът на здравните работници на първа линия в Бургас е с акцент върху свръхнатовареността заради претъпканите с туристи курорти и увеличаващите се случаи на коронавирус, предаде bTV. Те се събраха пред свободните линейки, а с включените им сирени предупреждават, че силите им са на изчерпване.

Медиците в Русе поискаха и глоби за подадени фалшиви сигнали.

Техните колеги от София ще се върнат и ще протестират отново пред сградата на Министерството на здравеопазването тази вечер.

Очаква около 18 часа представители на националните синдикати "Защита" и "Подкрепа" да се срещнат в сградата на парламента с представители на партия "Има такъв народ", за да бъдат обсъдени исканията на протестиращите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст