Турция ще ограничава неваксинираните от средата на септември

турция коронавирус

Турция обмисля нови мерки срещу COVID-19 от септември. По всяка вероятност ще бъдат определени нови правила за присъствието на ваксинираните и неваксинираните лица на обществени места, в офиси, университети, съобщава в. "Хюриет".

Според изданието правителството не предвижда промяна в подхода си към пандемията по време на туристическия сезон. Новостите се очакват след средата на септември, но не се предвижда връщане на забраните за излизане навън и предишните мерки.

Сред вариантите, които се обмислят за студентите например, е условие за PCR тест или онлайн обучение за неваксинираните. Задължение за PCR тест веднъж на два дни се предвижда също и за служителите в държавната администрация, които не са имунизирани. Тестът ще бъде безплатен.

Разделение на ваксинираните от неваксинираните се обмисля и за хората, които искат да влязат в закрити обществени пространства.

Кризисният щаб за борба с епидемията от коронавирус се подготвя за засилване на противоепидемиологичните мерки в Сърбия, съобщи белградската агенция Бета, позовавайки се на епидемиолога Бранислав Тиодорович.

Коментирайки новината, че през последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 752 случая на зараза с коронавирус, Тиодорович каза за вестник "Курир", че този скок е бил очакван, като отбеляза, че макар и да са в сила, мерките не се спазват.

Всички се отпуснаха и е крайно време всички да разберат, че трябва да се спазват мерките, които никога не са били премахвани – маска, физическа дистанция и дезинфекция. Сега са необходими изключително внимание и сериозност и трябва да се подготвим за втвърдяване на мерките, каза епидемиологът. Той посочи, че това може да означава намаляване на работното време на ресторантите, както в Гърция, Черна гора, Северна Македония, до 22 часа или до 24 часа.

А за събиранията ще преценим доколко да ги намалим, може би от 500 на 200 души най-много, каза Тиодорович.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст