ЕС изпреварва САЩ по инвестиции в мерки за опазване на климата

зелен пакт ЕС

Въпреки COVID-19, който стихва, а след това се завръща и отново нанася дълготрайни поседици върху икономиката, инвестициите, свързани с климата, продължават да се развиват.

Ново проучване на Европейската инвестиционна банка сочи, че крайното въздействие на изменението на климата може все още да е мъгляво за много предприятия, но повече фирми от ЕС в сравнение с американските компании инвестират в мерки за опазване климата.

Оказва се, че несигурността относно регулирането и данъчното облагане е посочена като най-голямата пречка пред вложенията, свързани с климата. Въпреки че парите в мерки за енергийна ефективност са се увеличили, потенциалът за икономия на енергия в Европа остава до голяма степен неизползван. Тъй като Старият континент показва глобалното лидерство в борбата срещу изменението на климата със Зелената сделка и новите предложения "Fit for 55", около 45% от фирмите в ЕС отчитат инвестиции за справяне с изменението на климата.

Почти половината от фирмите в Европейския съюз са инвестирали в енергийна ефективност,

от 37% през 2019 г. до 47% през 2020-а. 

"Катастрофичните валежи и ужасната загуба на човешки живот през това лято не трябва да оставят никакво съмнение, че изменението на климата се случва. Вече не можем да си позволим изчакване", каза вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Моуриньо Феликс.

Той коментира също, че ако искаме прехода към по-зелена икономика да се увенчае с успех, има значение повишаването на осведомеността относно тези рискове. Фирмите от ЕС, които разбират тези рискове, са по-склонни да инвестират в действия в областта на климата. Изискванията на регулаторите и прозрачността, както и определянето на правилните стимули за бизнеса ще бъдат от ключово значение. Като Европейската банка, ние финансираме климатични проекти по целия свят. Можем да ви уверим, че позеленяването се отплаща не само за околната среда, но и икономически, коментира още Феликс.

Въпреки че от години на ред се говори за глобалното затопляне се оказва, че

по-голямата част от фирмите не са наясно с предстоящите предизвикателства. 

"Тъй като реалностите на изменението на климата стават все по -очевидни, фирмите трябва да започнат да отчитат климатичните рискове", казва Дебора Ревотелла, главен икономист на Европейската инвестиционна банка.

Почти 60% от европейските компании възприемат физическите рискове, но този от прехода е по-малко разбран. 

Освен това почти 60% от фирми в ЕС са уязвими от природните рискове, в сравнение с 50% в САЩ. Това относително по-високо възприемане на природните и физически рискове, особено в Южна Европа, може да се дължи на нарастващата заплаха от суша и пожари, ограничаване на производството на храни и потенциално нарушаване на туризма в района.

Несигурността относно регулирането и данъчното облагане и инвестиционните разходи са най-големите ограничения за инвестициите, свързани с климата в Европейския съюз. Най-често цитираната пречка е несигурността относно регулирането и данъчното облагане (43%), последвана от инвестиционните разходи (41%). Инвестиционните решения се забавят или се отменят, тъй като фирмите се опитват да получат пълната картина на очакваните ползи от разходите преди инвестиция. Ползите са много повече, но понякога трудно измерими за бизнеса.

Страните в Източна Европа с най-малко инвестиции в климатични политики. 

Около 45% от фирмите в ЕС отчитат инвестиции за справяне с изменението на климата, в сравнение с 32% от фирмите в Съединените щати и 32% в Централна и Източна Европа. На ниво държава разликите са още по-изразени: 62% от финландските фирми отчитат инвестиции в климатични политики и 58% от нидерландските и така са начело по инвестиции в областта на климата. Само 23% от кипърските, 19% от ирландските, 19% от българските и 18% от гръцките фирми правят този вид вложения.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст