Напролет НАТО може има жена за генерален секретар за първи път

нато централа

За първи път в историята на НАТО жена може да стане генерален секретар на алианса. Тя ще замени на този пост норвежеца Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври 2022 година. Испанският вестник El Pais съобщи в сряда, позовавайки се на дипломатически източници, че новият генерален секретар ще бъде избран на срещата на върха на НАТО, която се очаква да се проведе следващата пролет в Мадрид.

Както се пояснява в публикацията, сред членовете на организацията има широк консенсус, че жена трябва да замени Столтенберг на този пост. Преговорите за търсенето на бъдещия генерален секретар на НАТО ще започнат през есента. Имената на предполагаемите претенденти вече се чуват в различни страни членки на алианса. „Съществува общо мнение, че е дошло времето една жена да ръководи НАТО“, цитира дипломатически източници вестник „Ел Паис“.

Според изданието, сред възможните кандидати за поста на генерален секретар на алианса са бившият премиер на Великобритания Тереза Мей, бившият шеф на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини и германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Сред вероятните кандидати са и бившият президент на Литва Даля Грибаускайте, президентът на Естония Керсти Калюлайд и бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

Йенс Столтенберг заема поста на генерален секретар на НАТО от 1 октомври 2014 година. Тази година Съветът на НАТО поднови договора му за последен път с още една година. Изборът на нов генерален секретар обикновено се извършва в НАТО в рамките на закрити консултации между водещите страни от алианса, на които САЩ имат решаваща дума. Това назначение след това се одобрява официално от Северноатлантическия съвет.

Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО (на английски: North Atlantic Treaty Organization, NATO; на френски: Organisation du traité de l'Atlantique Nord, OTAN) е международна организация за военно сътрудничество, основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 година. Централата й е в Брюксел.

 

Генералният секретар на НАТО

е международен дипломат, който изпълнява функциите на главен представител на Организацията на Северноатлантическия договор и е неин основен говорител. Той отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет и ръководи персонала на организацията.

Генералният секретар следи за развитието и ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО. Той изпълнява ролята на председател на Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране. Подпомаган е в дейността си от заместник-главен секретар, който го замества при негово отсъствие.

Генералният секретар на НАТО се избира от Съвета на НАТО и се назначава по общо съгласие от правителствата на държавите членки след провеждане на консултации. Постът на генерален секретар винаги е бил заеман от европеец, а военното ръководство винаги е от представители на САЩ.

От 2017 г. генерален секретар на НАТО е Йенс Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст