Отпускат 700 хил. лева на Народния театър за светлина и звук

Народен театър Иван Вазов

Министерският съвет е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 година. Става дума за 700 000 лева – капиталови разходи за Народния театър „Иван Вазов“. Средствата ще му бъдат предоставени за закупуването на техника за художествено осветление и звук.

Припомняме, че през април Народният театър стартира кампания „Да осветим Вазовия храм“.

Целта й, обявена от директора на театъра – Мариус Донкин, бе да се съберат средства за художественото осветяване на фасадата и цялата външна структура на сградата на Народния театър. Необходимо е да се постави специална система от осветителни тела, която да подчертае уникалната красота и архитектура на една от най-внушителните сгради не само в столицата ни, но и в Европа.

Мариус Донкин отбеляза, че през 2021 г. Народният театър отбелязва 45-години от откриването на обновената си сграда и 100 години от смъртта на своя патрон Иван Вазов.

„Народният театър, от самото си създаване и до днес, винаги е провиждан като храм, озаряващ с духовна светлина. Светлина, която извира от сцените и словото, от посветената и вдъхновена работа на актьорите и режисьорите, на всички, призвани да съществуват всекидневно във високото измерение на изкуството. Затова и сградата на театъра не е обикновено място, а вместилище на съдбовна, вменена и съхранена мисия. Театърът разпръсква мрака, осиява ни в изпитанията, предизвиква силата ни на творци и човеци, разбужда добротворните ни и красиви енергии, сдвоява ни със свободата, осиява душите и сочи пътя ни във времето. Неслучайно ни наричат „духовната болница на България“. Днес сякаш ни е насъщно необходимо да удвоим светлината на театъра и освен отвътре, да направим така, че Народният театър да засвети и отвън реално“ – обясни Донкин смисъла на кампанията.

Повече подробности за инициативата и за Вазовия храм може да прочетете в Banker Special.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст