ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Последните дни България е с най-високи цени на тока за бизнеса в Европа

Васил Велев

„През последните на юли и август България е с най-високи цени на тока за бизнеса в Европа.“ Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Работодателите вече обявиха, че сезират ДАНС и МВР, а комисията регулатор започва проверка във връзка с цените на енергийната ни борса. Работодателите настояват и за оставки в министерството на енергетиката.

„Тя е с 50% по-висока от средноевропейската и със 75% по-висока от средните пазари, на които изнася България. Това е повтарящо се явление, в България се случват такива процеси, които или са в резултат на безотговорност, безстопанственост или на зла умисъл“, коментира Велев и добави, че десетки предприятия са спрели работа заради високите цени.

Седмицата започна с цени на електроенергията на борсата в сегмента "ден напред" – над 300 лева за МВтч и остана висока и през следващите няколко дни. Сега с доставка за днес цената падна до 211 лв. за МВтч.

Той обясни, че сега цената е близка до средноевропейската, но вижда и някои съмнителни за него неща.

„Имаме два до три пъти повече инсталирани разполагаеми мощности, отколкото е консумацията в страна. Няма дефицит, изкуствено е създаден такъв дефицит на борсата чрез ограничаване на предлагането“, коментира Велев.

По думите му ще има протести, ако ситуацията се промени и цената отново се вдигне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст