Правителствена болница да се превърне в педиатрия

Парламент Стойчо Кацаров

Служебният здравен министър се яви в парламента за изслушване във връзка с Националната детска болница. Той обясни, че са регистрирани поредица от законови нарушения, които са го довели до ситуация от 9 млн. лева.  В пленарната зала Кацаров предложи болница "Лозенец", известна като "правителствена болница" да стане национална педиатрия и добави, че "ние имаме нужда от такава болница, а тя е най-добре и луксозно оборудвана. Защо да не се откажем от нея в името на болните дечица?"

"Опитахме да намерим подходящ терен за тази болница, областните управители на София ни казаха, че не могат да намерят такъв терен, но дори и да се намери, това ще отнеме 6-7 години", посочи Кацаров.

Здравният министър коментира и актуализацията на бюджета. "Моят апел към Народното събрание е независимо от всичко друго да намерят време да приемат актуализация на бюджета. Ако не им харесва предложеното от нашето правителство, да го коригират, но каквото и да се случи оттук нататък, без тази актуализация може да стане проблематично", каза той.

В бюджета за тази година Министерство на здравеопазването има предвидени за първа линия 40 млн. лв. До този момент са изплатени 330 млн. от началото на годината. "Останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Това не може да продължава повече, защото ще доведе до спиране на социалните плащания и невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например и на други служители. Важно е което и да е правителство да актуализира бюджета. Това ще позволи и по-лесно да се прилага Планът за противодействие на COVID вълната, тъй като според него, ако се прилагат мерки за ограничения, автоматично трябва да стартират плащания в подкрепа на бизнесите, които са ограничени. За съжаление в бюджета средства за такива плащания също няма", посочи Кацаров. 

Според него протестът на ресторантьорския бранш е бил предвиден и те просто са го провели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст