Салчев: Здравната каса не финансира легла и дейности

проф. Петко Салчев

"Националната здравноосигурителна каса не финансира легла и дейности, а закупува предоставените от изпълнителите на медицинска помощ услуги." Това заяви по време на изслушването си в парламента управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"Искам да направя лека ретроспекция на член 37 б от Закона за лечебните заведения. Той се появява през 2015 г. Негова редакция е направена през 2018 г., където е поставено изискване за становище от НЗОК и негова редакция има през юни 2020 г. Тълкувателното становище е разширено, че трябва да се изпрати допълнително съобщение на вносителя на иска. Член 37 б изисква становище от районната колегия на Българския лекарски съюз и от НЗОК. Становището не влияе върху последяващата процедура, тъй като независимо какво е то, отива в Изпълнителната агенция по медицински надзор, която в последствие изисква анализ на необходимостта от болнични легла. Съгласно член 59 б директорът на РЗОК не може да сключва договори с лечебни заведения, които не са подавали заявления в съответните срокове”, каза Салчев.

"Преди около месец публично по телевизията един господин казваше, че ще ми бъде взета главата. Може да направите сметка кога е започнало „искането на моята глава”. То започна миналата година първо от БЛС заради това, че не се съгласявах с множество от техните искания, защото те не отговаряха на политиката е на бюджета на касата", изтъкна управителят на НЗОК.

Проект за разкриването на голяма частна болница край София стана повод ГЕРБ да заподозре президента Румен Радев, служебния здравен министър Стойчо Кацаров и Петко Салчев в лобизъм. ГЕРБ поиска обяснения защо толкова бързо се разглежда проектът за болницата "Сърце и Мозък" в Казичене.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст