Талибаните няма да преговарят, докато Гани е президент

ашраф гани

Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското правителство, докато Ашраф Гани е президент, заяви пакистанският премиер Имран Хан, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в Афганистан мирните преговори са в задънена улица, насилието рязко се увеличи и ислямистките бунтовници бързо завладяват все повече райони. Вчера представител на американското правителство прогнозира, че талибаните може да превземат афганистанската столица Кабул до 90 дни.

Пред чуждестранни журналисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският премиер каза, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански лидери, се е опитал да ги убеди да преговарят с афганистанските власти, но те са поставили като условие Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници смятат афганистанския президент и правителството му за марионетки на САЩ, отбелязва Ройтерс. Афганистанските власти и талибаните започнаха през септември миналата година преговори, които досега не са постигнали съществен напредък. Представители на няколко страни се намират сега в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в конфликта, за да се опитат да договорят спиране на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.

Талибаните междувременно превзеха днес централата на полицията в Лашкар Гах – столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, предаде Асошиейтед прес.

Вчера ислямистките бунтовници извършили самоубийствен атентат с кола бомба пред сградата. Днес полицейската централа вече е в ръцете им. Част от полицаите се предали на талибаните, а други се укрили в намиращата се в съседство сграда, където е офисът на губернатора на Хелманд, каза афганистански депутат от провинцията.

Боевете за Лашкар Гах – един от най-големите градове в Афганистан – започнаха преди няколко седмици. Талибаните вече превзеха столиците на 9 от 34-те афганистански провинции, отбелязва АП.

Смята се, че изтеглящите се окончателно след броени дни от Афганистан американски въоръжени сили са нанесли в района въздушни удари в подкрепа на правителствените сили. За момента няма информация какви цели са били поразени.

Афганистанското правителство не се е отзовало на многобройните искания на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. Президентът Ашраф Гани обаче се опитва да започне контраофанзива срещу талибаните, разчитайки на специалните части, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.

Хиляди афганистанци, принудени да избягат от дома си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул. Има опасения, че в крайна сметка правителството може да бъде принудено да изтегли силите си от страната и да се ограничи само до отбрана на столицата и още няколко големи града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст