ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ пое щафетата от ИТН за гражданството на Кирил Петков 

Парламент Даниел Митов ГЕРБ СДС

По искане на 55 депутати от ГЕРБ-СДС Конституционният съд образува дело за установяване на противоконституционност на указа, с който президентът Румен Радев е назначил служебния кабинет. Бившите управляващи настояха президентът да отстрани Кирил Петков от поста икономически министър в служебното правителство заради казуса имал ли е двойно гражданство, когато е заел позицията.

*"Конституционният съд образува конституционно дело №18/2021 г. по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ № 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. (обн., ДВ, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков", се казва в съобщението на КС.

Още миналата седмица Петков заяви, че няма казус, тъй като е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър. Не е ясно обаче дали процедурата е приключила, а Петков не разполага с документ. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани.

След решението на КС да образува дело Кирил Петков отново посочи, че той е дал заявление и е спазил всички административни стъпки и всичко това се е случило преди да заеме поста на министър.

*"Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава", каза още Кирил Петков.

Казусът излезе на дневен ред от питане на депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев до министъра на външните работи Светлин Стоев. ГЕРБ пое щафетата с жалба до Конституционния съд, с която атакува указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването служебният икономически министър Кирил Петков, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред сградата на съда.

"Ако е бил с двойно гражданство към момента на назначаване, това означава, че е нарушена конституцията. Тя ясно казва в чл. 110 във връзка с чл. 65, че хората назначавани за министри трябва да отговарят на условията за народни представители", каза Даниел Митов.

"Искаме незабавното отстраняване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е към момента на подписване на указа за назначаване, че той е имал двойно гражданство. Оказва се, че са готови да потъпчат конституцията. Става въпрос за спазване на законите и конституцията. Това, което искат всички", коментира още Митов.

Преди дни стана ясно, че Министерството на външните работи е отправило официално запитване до Канада дали министърът на икономиката Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. От министерството уточняват, че няма срок, в който трябва да получи отговор от властите в Канада.

*Статията е обновена в 15.30 часа на 16 август

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст