ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Концесията на “Летище Пловдив” май отпада

Модернизацията на “Летище Пловдив” ще струва 18 млн. лв. на държавата.

Транспортът е сред тежко пострадалите отрасли в условията на пандемията. Авиокомпаниите у нас бяха сред тези, които няколко пъти надигаха глас за подкрепа в трудната ситуация на силно намалелите пътувания.

По време на парламентарното изслушване министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров  съобщи, че са предвидени 30 млн. лева за компенсиране на българските авиокомпании заради пандемичната криза. Министърът се яви в залата на Народното събрание, за да отговори на въпроси относно концесията на "Летище София“.

На въпрос на "Демократична България" за отлагането на концесионната такса, Георги Тодоров обясни, че това е станало през октомври миналата година, когато концесионерът е поискал това изменение в концесионния договор заради пандемията.

Промяната предвижда отлагане на първите десет години на концесионното плащане за последните десет години. Анализът на Световна банка е установил, че за да се възстанови балансът на концесията този вариант за най-удачен. Но това важи само за концесията на „Летище София“. Всъщност по отношение на двете летища в Бургас и Варна отлагането е година за година, подчертава министър Тодоров.

Според него, „ако тръгнем да ревизираме този анекс, ще има повече неблагоприятни последици, отколкото ако се съобразим с него“. Още повече, че българската държава вече е получила първоначално концесионно плащане от 660 млн лева. Инвестиционната програма предвижда изграждане на „Терминал 3“, а при нарастване в следващите години на трафика – и на нова писта за излитане и кацане.

Относно летищните такси министър Тодоров подчертава, че те не са единствено и само в прерогативите на летищния оператор. Процедурата предвижда до края на август всяка година операторът да коментира таксите с всички, които  ползват летищните услуги от столичния аепропорт. Те се приемат на база общо решение, отговаря транспортният  министър.

С подписването на концесионния договор „Летище София“ ЕАД като търговско дружество е загубило своята функционалност. То вече не е летищен оператор, но има определени активи и средства. Затова министър Тодоров е предложил вливане на компанията в „Летище Пловдив ЕАД, което също е сто процента държавна собственост. И никак не му върви в концесионирането. Мотивът е, че така ще се осигурят средства за развитие на пловдивския аеропорт като летищен оператор и заедно с това ще се възпрепятства възможността за разпиляване на средствата, които са налични в счетоводния баланс на „Летище София“ ЕАД.

По отношение на изграждането на ново летище у нас министър Тодоров е категоричен, че един такъв проект е  икономически необоснован. България в момента разполага с пет летища за международни полети, както и с други по-малки летища с търговска цел, които покриват нуждите на страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст