ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва: Светът трябва да приеме, че талибаните са на власт

Мария Захарова

Идването на талибаните на власт в Кабул е реалност, която световната общност трябва да приеме. Тя трябва да вземе предвид това при изграждането на по-нататъшни отношения с Афганистан,  заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Напусналият страната президент Ашраф Гани, който наскоро беше открит в ОАЕ, явно е отговорен за случилото се. През последните три години той беше в добра позиция да осигури успеха на междуафганистанския мирен процес и да улесни безпроблемното формиране на приобщаващо правителство с участието на всички етнополитически сили на страната, но този шанс беше пропуснат“, коментира говорителят на външнополитическото ведомство в Москва.

Захарова обърна внимание на факта, че талибаните са поели задачата да възстановят реда и са настроени за диалог с влиятелни политически лидери на Афганистан.

В същото време говорителят на талибаните Мохамад Сухаил Шахин покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и в добива на природните ресурси в страната. 

"Току-що излязохме от етапа на война и разрушения и навлязохме в нова фаза, когато хората в Афганистан се нуждаят от помощ от други страни. Те трябва да дойдат при нас, за да помогнат за здравеопазването, инфраструктурата, образованието, други сектори. Те могат да ни помогнат да развиваме нашите природни ресурси “, каза той.

Шахин отбеляза, че "това е покана към всички страни", а талибаните "оценяват помощта на всяка държава в такъв критичен момент от историята на Афганистан".

Талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Те преговарят с политици за бъдещата структура на страната и формирането на институции на властта. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната и в момента е в Обединените арабски емирства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст