ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин посрещна с букет Меркел на последната й визита като канцлер

владимир путин ангела меркел

Канцлерката на Германия Ангела Меркел пристигна в Москва за преговори с президента на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

От Берлин уточниха, че сред темите ще бъдат пандемията от новия коронавирус, конфликтът в Украйна, положението в Беларус и Афганистан, както и газопроводът "Северен поток 2".

Това е първата среща Меркел и Путин очи в очи от началото на коронавирусната пандемия. За последно двамата се видяха на 19 януари 2020 г. в Берлин на международна конференция, посветена на Либия. Вероятно това е последното посещение на Меркел в Русия като канцлер. Тя вече обяви, че напуска политиката след парламентарните избори в Германия на 26 септември.

След като пристигна в Москва, Меркел положи венец пред Паметника на Незнайния воин в московския Александровски парк, след което кортежът й се отправи към Кремъл за преговорите с Путин. Преди началото на срещата руският президент поднесе букет цветя на германската канцлерка и каза, че "това няма да бъде само прощално посещение", а "посещение, изпълнено със сериозно и делово съдържание".

Германия остава един от основните търговско-икономически партньори на Русия в Европа и в света, отбеляза Путин, което по думите му е заслуга и на Меркел през 16-те й години като канцлер. Руският президент посочи, че през миналата година е имало голям спад в двустранния стокооборот с Германия, но през първото полугодие на тази години той се е удвоил.

След това започнаха официалните преговори в тесен състав. От руска страна участват външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков, а от германска – говорителят на правителството Щефен Зайберт и Ута Кристина Байнхоф, която оглавява съвета за външна политика и сигурност към канцлерството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст