ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдят жена, ползвала за други цели пари от еврофондове

съд търново

Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишна жена за извършено престъпление по чл. 254б, ал. 1, предл. 2 от НК – използване не по предназначение на получени финансови средства от еврофондове. Делото е на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу М.Т. е за това, че за времето от 29.05.2015 г. до 15.09.2015 г. в с. Каменари, общ. Елена, обл. Велико Търново, в качеството на пълномощник на търговско дружество и лице, което осъществява фактически дейност и функции по управление на дружеството, използвала не по предназначение получени финансови средства в размер на 195 580 лв. от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава, чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Средствата представляват безвъзмездна финансова помощ по мярка 311–„Разнообразяване към неземеделски дейности“ от „Програма за развитие на селските райони“ през периода 2007-2013 г., съгласно сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“, които били преведени на 29.05.2015 г. по банкова сметка, за изграждането на къща за гости в с. Каменари, общ. Елена, обл. Велико Търново.

От приобщените по досъдебното производство доказателства е установено, че до края на поставения в договора с ДФ „Земеделие“ срок за изпълнение на проекта – 15.09.2015 г. дружеството не е изпълнило своето договорно задължение да започне изграждането на къщата за гости. Съгласно условията на договора за финансиране с ДФ „Земеделие”, при неизпълнение, ползвателят дължи връщане на полученото авансово плащане. В тази връзка от страна на ДФ „Земеделие“ са били изпратени нотариални покани за доброволно изпълнение с искане за възстановяване на получената субсидия, но сумата не била възстановена, с което е била нанесена щета за ДФ „Земеделие“ в размер на сума за авансовото плащане по договора.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст