ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Високи нива на търсене през полугодието на пазара на жилищни имоти

ремонт на жилище

Най-продаваните типове имоти през първата половина на тази година са били къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Това показва проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София. Сделки се сключват в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката и ръстовете на пазара през първото полугодие, е желанието за

преминаване от по-малко към по-голямо жилище.

Вследствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

При предлагането през шестте месеца има 8% ръст и достигна малко над 12 080 жилищни единици, като тези в активно строителство са 3560. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броя на проектите, стартиращи строителство – това е друг от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Търсенето през първата половина на 2021 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (75%) спрямо имоти, закупени с инвестиционна цел (25%).

Купувачите се пренастройват към новата реалност

и подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eĸoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането – ефект от здравната криза, доведе до лек ръст при продажните цени от 8 процента. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 156 000 и 270 000 евро за апартаменти и 270 000 и 486 000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 и 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че

търсенето ще изпревари предлагането

в средно-висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените. Регистрира се определена тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи – от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст