ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Все по-малко надежда сред депутатите, че ще има редовен кабинет

Парламент Тошко Йорданов

След като от парламентарната група на ГЕРБ-СДС получиха и веднага върнаха на президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет като втора политическа сила, депутати от различни групи коментираха в парламента ситуацията и последващите възможности.

ГЕРБ представи неофициално проекта си за правителство на брифинг пред медиите. А председателят на парламентарната група Десислава Атанасова определи случващото се през последните седмици като цирк и упрекна партиите на протеста, че бягат от отговорност и не желаят да управляват. 

"Не ни пука какво говорят от ГЕРБ, те не трябва да са в Народното събрание", лаконично коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Дали ще има правителство с третия мандат е въпрос на преговори, посочи Георги Гьоков от "БСП за България". Обстановката, в която се намираме в момента, е изключително сложна и всеки отговор е верен – "да, ще има правителство", както и "не, няма да има", каза той. Всичко зависи от хода на едни преговори. При добра воля винаги има шансове, смята депутатът. Оттук нататък остава малко време, сигурно намаляват и шансовете за кабинет, добави Гьоков. И отново потвърди, че ако левицата получи третия мандат, ще преговаря с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов очаква да бъде направен опит за намиране на работеща формула, част от която да бъде именно какво ще се случи с третия мандат. Иванов смята критиките, че Народното събрание не съумява да излъчи правителство, за основателни. "Следва последен шанс. Мисля, че в крайна сметка отговорността ще надделее", отбеляза той. 

"Мисля, че колегите се убедиха, че не е много лесна работа да се състави правителство", счита Хамид Хамид от ДПС. Според него все пак математически е възможно това да стане без ГЕРБ и ДПС. За третия мандат отговори, че има разписана конституционна процедура – в седемдневен срок държавният глава да връчи третия мандат на парламентарна група, но те кога ще го върнат, няма срок.

Депутатите потвърдиха, че очакват на Председателския съвет в парламента да се проведе среща с Централната избирателна комисия, за да стане ясно каква е техническата възможност за провеждане на избори "две в едно".

Ако има избори "две в едно", ще бъде състезание "две в едно". Ние няма да се противим на никакви дати, заяви Татяна Дончева от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!". Според нея, "ако няма вразумление, да се вкарва на някого насила акъл не е реалистична задача". "Ние, каквото е зависело от нас, смятам, сме го направили досега и ще направим оттук нататък", подчерта депутатът. Ключът е у "Има такъв народ", смята е Дончева. Ако те не желаят да участват в правителство, такова не може да бъде съставено. Според нея от няколко дни има едно "подаване на топката" между ДПС и ИТН, което недвусмислено говорело за създадени отдавна трайни отношения. "Знаете, че ДПС са категорични противници на служебните министри, на реформи в съдебната система, а при разпределянето на постоянните комисии Движението получи най-ресурсните", констатира Дончева. Според нея това показвало "други отношения" с ИТН, които досега не са били "говорени".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст