ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домакини сме на съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято-2021“

Самолети С-27J "Спартан" превозват хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресенията в Хърватия

На територията на нашата страна се провежда българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято – 2021“, съобщават от министерството на отбраната. В нея участват сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС), Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

По време на учението ще бъдат изпълнени тактически полети, превоз на войски и товари,  парашутни скокове, действия за неутрализиране на терористични групировки, медицинска евакуация и др. Ще бъдат изпълнени и задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Летателното учение  „Тракийскo лято – 2021“ ще продължи до 7 септември.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се усъвършенстват уменията на участниците за работа по процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на самолет „Спартан“, както и за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от ВВС като страна-домакин.

Ръководител на съвместната българо-американска летателна тренировка от българска страна е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили. Ръководител на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято“ е подполковник Иван Богданов – командир на Учебен център за подготовка и бойно осигуряване в СКСО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст