ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен: ЕС не признава властта на талибаните

урсула фон дер лайен

Европейският съюз не е признал властта на талибаните и не провежда политически разговори с екстремистите, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в събота.

Коментарът на Фон дер Лайен идва седмица след като те завзеха контрола над Афганистан.

Фон дер Лайен заяви, че ще предложи увеличаване на хуманитарната помощ, които Комисията отпусна тази година за Афганистан. Досега изплатената сума е в размер на 57 млн. евро.

Тя каза, че помощта за развитие е обвързана със зачитането на правата на човека, доброто отношение към малцинствата и зачитането на правата на жените.

„Може и да чуем думите на талибаните, но ще ги преценим преди всичко с техните дела и действия“, каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

Председателят на ЕК обяви, че Комисията е готова да предостави финансиране на страните от ЕС, които помагат за презаселването на бежанци.

Фон дер Лайен планира да повдигне въпроса за приемането на бежанци на заседание на Г-7 следващата седмица.

След пика си през 2015 г., когато повече от един милион мигранти дойдоха в ЕС, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, ЕС намали броя на пристигащите благодарение на сделката с Турция, която получава средства от Алианса за приемане на търсещи убежище на нейна територия, припомня агенция "Ройтерс".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст