ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ардърн защити стратегията срещу Делта варианта в нова Зеландия

Джасинда Ардърн

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн защити стратегията си за борба с коронавируса в момент, в който разпространението на варианта Делта поставя под въпрос нейната политика, увенчана досега с успех, предаде Франс прес.

Миналата седмица в Окланд беше открит заразен с варианта Делта след шест месеца на нито един случай на вътрешно предаване на коронавируса. От този един случай пламна най-голямото досега огнище в страната, с общо 277 заразени, като само днес бе съобщено за 68 нови случая.

Ардърн смята, че Нова Зеландия може да се отърве изцяло от коронавируса, но в страната започнаха дебати дали нейната стратегия, известна като "Нула ковид", е уместна. Тя включва затваряне на границите, поставяне в изолация, проследяване на контактите и тестването им с цел пълно елиминиране на вируса от територията на страната.

В близка Австралия премиерът Скот Морисън каза, че тази стратегия просто е абсурдна и че Нова Зеландия няма да се справи. Австралия в продължение на 18 месеца също преследваше целта "Нула ковид", но сега, с новата вълна на зараза с варианта Делта, някои представители на властите вече говорят за овладяване на епидемията, а не за елиминиране на вируса.

Самата Ардърн казва, че въпросите относно стратегията й не я безпокоят, и изтъква успеха на антикоронавирусната политика на Нова Зеландия, в която има само 26 починали от Ковид-19 при население от 5 милиона души.

"Искахме да спасим живота на хората и го направихме. Искаме обаче и хората да живеят живота си по един възможно най-нормален начин и имахме по-малко от която и да било страна в света периоди на рестрикции", заяви новозеландската премиерка.

"Ние искахме да запазим работните места и икономиката. Искахме икономиката ни да е на нивата отпреди ковид и го постигнахме", каза още Ардърн. Според нея може да бъдат обмислени алтернативни политики, ако те биха повишили процента на ваксинирани в страната, който сега е най-ниският сред развитите държави.

В Нова Зеландия е напълно ваксинирано около една пета от населението.

"Никой не може да прибягва до безкрайност до локдауни и нашето намерение не е такова. Но за момента, докато ние продължаваме да ваксинираме хората, то елиминирането на вируса си остава нашата цел и ние можем да я постигнем", каза в заключение Ардърн.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст