ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК: Подготвяме се за избори “две в едно”

ЦИК Камелия Нейкова

От Централната избирателна комисия се подготвят за сценарий, в който президентските и парламентарните избори наесен ще са "две в едно". В следващите дни ще бъде направен анализ на изборите, провели се на 11 юли – в колко избирателни секции са гласували повече от 400 избиратели, така че да се помисли за обезпечаване на секциите с допълнителен брой машини. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ако изборите са "две в едно", ще се наложи да се закупят допълнителни машини. Но трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Нейкова допълни, че изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е съобщил на председателския съвет в парламента, че има готовност "Смартматик" да осигури между 1200 и 2400 машини.

"Към този момент няма решение "Сиела Норма" да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител заради своя опит. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със "Сиела Норма" по този въпрос, но мислим, че доброволно ще го разрешим", уточни пред БНТ председателят на ЦИК.

На въпрос дали времето ще е достатъчно за организацията на вота, тя отговори, че времето е такова, каквото за всички избори. Датата на изборния ден трябва да бъде обявена най-малко 60 дни преди това: "За ЦИК е важно колкото се може по-скоро да разберем датата на изборите и какви ще са те, с оглед на това да започнем колкото се може по-рано с организацията на изборния процес. Не трябва да се мисли как да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, за да свърши своята работа. Целта е избирателите да могат спокойно да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време и достатъчен период за разяснителна кампания."

Според Нейкова на предишните избори от комисията са имали нужда от още време.

Общата план-сметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. лева. А бюджетът, който е разходван от ЦИК, е около 23 млн., като тук се включват около 10 млн. лева – цената за допълнителния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, ако се купят допълнителни машини, обясни председателят на ЦИК. Вероятно ще се увеличи възнаграждението на членовете на избирателните комисии. 

По думите на Камелия Нейкова при избори "две е едно" ще се спести от логистиката – веднъж ще се зареждат избирателните секции, няма да се повтарят много от дейностите, но трябва да се помисли много за технологичното време за всеки избирател.

На въпроса колко биха стрували избори "две е едно", тя отговори, че може да се каже след разговор с Министерството на финансите: "Информацията, която имаме ние, е че се предвиждат в този законопроект за допълнение и изменение на Закона за държавния бюджет 133 милиона, но аз се запознах със законопроекта, те са предвидени за произвеждане на президентски избори в два тура. Мисля, че дори изборите да са "две е едно", този бюджет е достатъчен."

Според председателя на ЦИК смесеното гласуване – с хартия и с машина, не е добър вариант.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст