ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Военният министър изпраща армията за охрана на границата

Георги Панайотов

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия.

Това съобщи днес министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET, посочват от пресслужбата на военното ни министерство.

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница.

Предстои да бъде издадена министерска заповед за участието на военнослужещите в охраната на българската граница.

"Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това", подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

"Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост)", допълни военният министър.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET. Военнослужещите представиха своите умения при инфилтрация по способа „скок от малка височина с незабавно разтваряне на парашута“, инфилтрация на снайперски тим по алпийски способ за заемане на огнева позиция, директни действия за обезвреждане на терористи в сграда. Те показаха своите умения при изпълнението на военно-ръкопашни техники, както и при динамичната стрелба на къси и пределно къси дистанции.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза високоинтензивната подготовка, която провеждат военнослужещите. За трети път тази година се провеждат съвместни подготовки с формирования от Силите за специални операции на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст