ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП официално получи третия мандат за съставяне на правителство

Президентство Връчване на мандат на БСП Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев връчи на левицата третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Избрах да връча мандата на БСП, причините са много. На първо място БСП е партия, която отстоява ценностите – свобода, солидарност и справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важната причина – хилядите почтени социалисти, които познавам", заяви президентът.

Папката получи лидерът на социалистите Корнелия Нинова. "Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитание. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерки за промяна на досегашния модел и да гарантира в следващите месеци стабилност за България",  каза тя.

От БСП вече обявиха намерението си да разговарят с всички парламентарни групи, без ГЕРБ-СДС и ДПС. 

От ИТН потвърдиха, че няма да подкрепят какъвто и да е кабинет. Според тях единственият изход са нови парламентарни избори. От ГЕРБ ще гласуват против предложението за правителство на БСП. От ДПС най-вероятно също няма да дадат своята подкрепа. Колективните органи на "Демократична България" предстои да решат дали обединението ще участва в преговорите с левицата. "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще отговорят на поканата за преговори, но настояват да няма участие на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Няма срок, в който да бъде обявена номинацията на БСП за премиер. Но веднага след като името му стане ясно, започва да тече седемдневен период, в който той трябва да представи състава на ново правителство. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че тя няма да бъде номинирана за министър-председател и че предложението не трябва да е политическа, а консенсусна фигура.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст