ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Идеята служебният кабинет да стане редовен още е на дневен ред

Министерски съвет заседание временно правителство служебен кабинет

Предложението служебният кабинет да стане редовен остава на дневен ред и БСП ще го обсъди с останалите парламентарни групи. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред репортери, след като получи от президента Румен Радев папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Според Нинова има шанс за кабинет, защото още при предишните преговори са достигнати принципни съгласия за политики, около които са се обединили с партиите на протеста. Ще бъде обсъден и кабинет с определен период на действие. "При първия мандат проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения. Ние сега предлагаме да няма такива – да седнем и да ги обсъдим. Има всички налични условия за разбирателство, ако има мисъл за държавата и за хората“, каза още тя. По думите ѝ премиерът трябва да бъде обединяваща и надпартийна фигура, но кандидат ще бъде излъчен след консенсус между парламентарно представените партии.

След преговорите с парламентарните групи, без ГЕРБ-СДС и ДПС, ще се събере колективният орган на БСП, който трябва да вземе конкретни решения. Левицата има срок до петък, 3 септември, да предложи на президента кандидат за министър-председател. 

Нинова обясни и как ще подходи с "Има такъв народ" и "Демократична България", които обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на социалистите: "Ще ги убедим с това, което предстои за България. Ние сме пред два избора – да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст