ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН отново скочи срещу привилегиите за ваксинирани

Парламент Андрей Чорбанов ИТН

"Има такъв народ" отново се обяви срещу здравните мерки, които поощряват ваксинираните. Като "тирания" ги определи здравният експерт от партията проф. Андрей Чорбанов, който е и микробиолог към БАН. Той представи от парламентарната трибуна декларация от името на парламентарната група на ИТН и призова здравния министър Стойчо Кацаров да отмени мерките.

Вече имало писма и протести на студенти от медицинския университет в Пловдив, както и на учители и родители.

В декларацията на "Има такъв народ" се казва:

"През последните седмици се наблюдава ръст на позитивните с коронавирус в България, което повдига много въпроси по отношение на мерките, необходими за адекватното посрещане на настъпващата здравна и икономическа криза. Докато се отделят средства за лекарства, подготовка на болници и медицинските екипи са резонна посока за сериозни усилия, то някои решения на здравните власти будят тревога. Последната заповед на министър Кацаров, която съдържа поощрителни насоки даде възможност на много ведомствени и административни ръководители да предприемат лични мерки, базирани на заповедта на министъра. Става дума както за организирането на държавни структури, но и на държавни организации. Изключително притеснителна е заповедта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, оказваща дискриминационни условия по отношение на студенти със здравен сертификат за коронавирус, спрямо такива без такъв. Това ще доведе до изключително лоши условия за провеждане на учебния процес за втората група в сравнение с техните колеги, осигурили си под някаква форма нужния документ.

Това ще се отрази пагубно на уменията и познанията на бъдещите лекари, фармацевти и стоматолози. Нещо повече, чуват се идеи от подобен характер и други университети да поставят под унизителни условия студенти, приети при равноправни условия и плащащи същите такси. Непрекъснато получаваме сигнали и протести от студенти, оказващи се в дискриминираната група. Не по-малко притеснителни са информациите, касаещи препоръките на здравните власти за мерките в училищата. Обявени бяха и няколко открити писма от учителски колективи и родители , които протестираха срещу носенето на маски от малките деца, както и срещу открит и директен натиск за силово ваксиниране на хора, прекарали заболяването".

Обръщам се към здравния министър с откровена молба. Г-н министър, моля отменете заповедта, даваща основание на редица ръководители да правят интерпретации на противоепидемичните мерки. И ще завърша със сентенция, разпространявана през последните дни. Когато се касае за ограничаването на движение на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина. Когато бъдат ограничавани правата на здрави, активни хора, без никакви показания, но с подозрителната презумцуия за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания", завърши декларацията проф. Чорбанов .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст