ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нова заповед на здравния министър за влизането в България

Министерски съвет Стойчо Кацаров

Здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, която определя условията за влизане в България.

Според нея, считано от 1-ви септември, у нас могат да влизат и чуждестранни студенти от държави в червена зона, които притежават виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение.

От здравното министерство припомнят, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Същата заповед съдържа списък на страните, които от началото на септември попадат в зоните, оцветени в червено или оранжево.

От същата дата (1-ви септември) от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

В заповедта се посочват и държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония,  Сан Марино, Швейцария, Турция, Украйна и Ватикана.

Пълнят текст на заповед може да видите ТУК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст