ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саксония ни предлага помощ за отказ от въглищата

виолета комитова

България и германската провинция Саксония може да си сътрудничат в областта на енергийната ефективност. Тази възможност обсъдиха на двустранна среща регионалният Виолета Комитова и колегата й от германската провинция Томас Шмит.

Двамата се срещнаха в София в четвъртък и коментираха предизвикателствата, които поставя предстоящото преструктуриране на въглищните райони. Като възможни теми за бъдещо съвместно сътрудничество бяха определени климатичните промени, намирането на по-чисти енергийни източници, чисти градове на бъдещето, енергийни спестявания, нискоенергийни сгради и др.

Шмит подчерта, че голяма тема за Саксония е трансформацията на бъдещите бивши миннодобивни предприятия, като целта е използването на иновации, чрез които да се върви в посока чисти енергийни източници. Той увери, че може да се намерят общи решения на база научни изследвания и нови технологии и отбеляза възможностите за финансиране на подобни инициативи, с които Европейският съюз разполага.

"Дълбоко споделям схващането, че без наука в нито една област на живота не може да има просперитет. Колкото по-бързо успеем да внедрим иновациите в реалния живот, толкова по-бързо ще просперираме", заяви Комитова. 

Регионалният министър добави, че страната ни подготвя проект за обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни и на обществени сгради със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и за повишаване на енергийната ефективност на ВиК инфраструктурата с цел гарантиране на социалната цена на водата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст