ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Засега България не планира да поставя трета доза ваксина

Министерски съвет Стойчо Кацаров

Засега в България не се планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу COVID-19, посочи здравният министър Стойчо Кацаров. По темата от министерство са изпратили запитване към Европейската агенция по лекарствата.

"Те ни отговориха, че за момента нямат решение. Те са регулаторният орган, придържаме се към правилата. Самата Световна здравна организация също не препоръчва поставянето на такава доза", каза Кацаров.

"Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки", коментира още пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център – 12 . Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров се изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

До две седмици в страната ще бъдат разкрити поне 150 COVID зони, където пациентите ще получават консултация, рентгенова снимка и препоръка за домашно лечение напълно безплатно. Това стана ясно по време на посещението на здравния министър Стойчо Кацаров в столичния 12-и ДКЦ.

"До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите планове и сметки в рамките на седмица-две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната. COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно тежки случаи. Зоните ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични прегледи и амбулаторни изследвания на пациентите, да им бъдат предписани безплатно лекарства. Ще се обслужват пациенти с леки или средно тежки случаи на коронавирус. Ползите са, че няма да се смесват потоци пациенти, ще бъде подкрепена доболничната помощ", разясни здравният министър.

На пациентите ще бъдат предоставени апарати, чрез които ще могат в домашни условия да измерват сатурацията си и да съобщават, ако имат проблеми с нея. Подготвени са и пакети от медицинска апаратура по избор на лечебното заведение в размер на 50-60 хиляди лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на лечебните заведения.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата "Ремдесивир", за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната регулярна заявка за следващата седмица.

Министърът уточни, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за болните от COVID-19.

Директорът му д-р Васил Василев посочи: "За съжаление се увеличава броят на пациентите, увеличава се броят на положителните случаи с COVID-19, но констатациите и на нашите колеги са, че на този етап случаите не са толкова тежки колкото бяха при предишните вълни".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст