ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност

Румен Радев

Президентът по Конституция има право да решава на кого ще връчи третия мандат. Ако сте чули моето изявление при връчването на мандата, трябва да сте ме разбрали. Политиката е най-вече отговорност. Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това на следващи избори тези партии да бъдат санкционирани.

Това заяви президентът Румен Радев от Рудозем, който е на обиколка в погранични градове.

,,Длъжни сме да мислим рационално – какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение, за хората. Докога хората ще чакат за решаването на елементарни въпроси. Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става? Колко е нужно, за да разберем, че без коалиция не става?'', попита той.

На въпрос дали някои от служебните министри ще станат част от следващото правителство Радев заяви, че първо трябва да се запознаят с приоритетите. Президентът отказа да коментира възможностите за следващо служебно правителство, като посочи, че на дневен ред е реализацията на редовен кабинет. Относно Стефан Янев държавният глава посочи, че той многократно е доказал, че е стабилен като премиер.

По думите му избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчита.

„Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел. Разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Това следва да се отчете. Трябва да се търси баланс между цента на едни отделни избори, между това хората да ходят три последователни недели на избори, но и да отчетем, че тези изори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога на парламентарни и президентски избори в едно“, коментира той.

„Очакваме от това Народно събрание да сформира редовен кабинет, но в същото време да актуализира бюджета. От отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите, кои работят за себе си", посочи Радев.

"Очаквам Народното събрание да вземе ясно отношение към внесения План за възстановяване и устойчивост. Не може да се абдикира от тази важна тема. Планът трябва да се внесе от редовно правителство. Ако пак ще имаме служебно правителство, то е редно Народното събрание да има ясна санкция по този План, за да може следващо служебно правителство (ако има такова) да го внесе", каза още президентът.

"Очаквам Народното събрание да вземе отношение поне по въпроса с мигрантската криза, като актуализира бюджета , така че ние да защитим надеждно нашата граница“, допълни държавният глава.

Той заяви, че имаме пълна готовност армията да бъде разположена по границата.

„Плановете за взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи са актуализирани според днешната обстановка. Имаме пълна готовност армията да бъде разположена по границата. Очаквам в скоро време правителството да вземе това свое решение. Призовавам Народното събрание да актуализира бюджета минимум в тази част за опазване на границата, за да може това разполагане на българската армия по границите да не бъде за сметка на бойната подготовка“, обясни президентът.

Румен Радев коментира и работата на служебното правителство от гледна точка на здравната система: „Най-важното е да се укрепи здравната система. Трябва всеки българин, който има нужда от преглед, спешна помощ, да бъде настанем, в болница или да му бъде обърнало достатъчно внимание като наблюдение, медикаментозно осигуряване, лечение в домашни условия, да го получи. Служебното правителство работи успешно в тази насоки като търси баланс“ .

По думите му ако се мине към строги ограничителни мерки, трябва да има разрешено харчене в хазната, така че да има подкрепа на бизнеса.

"Тези допълнителни ваксини са по сключени предварителни договори от предишното правителство, който е международен и трябва да се спазва", обясни пред медиите Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст