ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За да оценим БНБ, трябва да видим какво е ставало в нея

Любомир Каримански ИТН

Г-н Каримански, мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли. Защо някои от политическите сили обвързаха съществуването на редовно правителство с избора на нов шеф на Централната ни банка?

– Непонятно ми е.

Каква връзка би могло да има?

– Ще ви кажа кое е притеснителното лично за мен. Ако има такова обвързване, то тогава ние, най-малкото, не гарантираме независимостта на Централната ни банка. А конвергентният доклад на Европейската централна банка  набляга именно на нея и казва, че Българската народна банка трябва да бъде абсолютно независима. Ето защо такова обвързване – на правителство, което е политически кабинет, с една Централна банка като разменна монета,  би било най-малко притеснително. Не седи сериозно за независим орган, какъвто БНБ наистина трябва да е.

Вие, като експерт, практик и специалист в областта на финансите, каква оценка давате на сегашното и все още съществуващото ръководство на БНБ? Справи ли се то в мандата си със своите задачи?

– Не съм готов да дам такава оценка, защото е необходимо да видим всичко онова, което е ставало вътре в банката, и да имаме повече информация за процесите, които са протекли от гледна точка на отделните три стълба в БНБ – управление „Банково“, управление „Емисионно“ и управление „Банков надзор“. Но като цяло аз лично ще изкажа няколко много притеснителни момента в това управление.

Първото е това, че от страна на управление „Банково“ Централната ни банка последна създаде условия за внедряването на SEPA (Единна зона за плащания в евро) системата за незабавните плащания.

Второто нещо е, че ние имаме привидно изпълнени изискванията по Европейската платежна директива и нейната промяна като втора директива. Имаме привидно изпълнени изискванията за създаване на приложен комуникационен интерфейс, с който всички онези финансово-технологични компании и компании, които искат да оперират с електронни пари, могат да достъпват банките и да изпълнят условията, които директивата изисква. Този протокол в момента не работи. Вие може да попитате за пример. Такава е една от компаниите, които в момента предоставят такъв тип услуги RE Solutions или Paysera. Всички тези компании имат проблеми с достъпването през публичните – така обявени интерфейсни връзки – към търговските банки.

А пък притеснителното от „Банков надзор“ е как и по какъв начин всички онези инспекции, които се извършваха – примерно на Банката за развитие – ще вземем нея, защото тя е много публична тема и докосва може би всеки един от данъкоплатците. Защо всички онези инспекции, които колегите са провели в Банката за развитие, не бяха взети под внимание, когато се обсъждаше по какъв начин ще бъде реализиран целият онзи надзор от страна на БНБ към фирми, които след това попаднаха в списъка „Магнитски“?

Защо не излязоха със становище, когато излезе списъкът „Магнитски“? Защо се наложи онзи ден в парламента да бъде поканен гуверньора, за да обясни какво отражение би имал целият този списък „Магнитски“ върху банките?

А те се оказаха едни 28 милиона.

– Точно така. Ако една съвременна Централна банка е отворена към населението, каквато смятам, че нашата банка би трябвало да бъде, е добре наистина по един достъпен начин да обясни навреме подобно нещо.

Но да се върнем на ББР…

– Да не говорим за притеснителното назначаване на новите управители и на „Надзорен съвет“ на ББР в момента. Защото стана някак-си изведнъж и ние не получихме достатъчно информация. Някои от сроковете бяха по някакъв начин съкратени и т.н. Това беше наистина нещо, което можеше да бъде доста по-публично, имайки предвид правителството и министъра на икономиката – като принципал – които също искаха всичко да е достатъчно прозрачно.

Това отлагане на процедурата не е ли с цел именно да се запази досегашният управител и той да получи следващ, втори мандат?

– На това не мога да отговоря.

При едни други политически условия?

– Ако той има желание да се кандидатира най-вероятно при нова процедура, която ще се отвори, той може да го направи.

Появиха ли се реални кандидати? Номинирани ли бяха?

– Няма как да се появят реални кандидати. И ще ви кажа защо.

Не се влезе в срока ли?

– Първо не се приеха правилата. Тоест – първо е необходимо да се приемат процедурните правила и след като те се уточнят, тогава вече започва период, в който кандидатите да се появят, както казвате вие.

Но във всеки бранш се знае горе-долу кои са евентуалните и потенциалните кандидати. Между другото, вас също ви бяха включили като кандидат № 1 – това са вече по-скоро политически котерии. 

– Това е въпрос на решение на всяка една парламентарна група. В правилата така бяхме структурирали нещата, че всяка една парламентарна група да може да излъчи кандидат и то по решение на парламентарната група. Аз мога да кажа смело за нашата парламентарна група, че не сме имали заседание, на което да имаме такова решение. Това че се спрягат имена – може би е плод на кулоарните и неформалните разговори. Но пък от друга страна е добре отделните сектори – имам предвид банковия сектор като цяло или финансовия сектор или новия финтех сектор, да разпознават профила на следващия гуверньор.

Да, в областта на финансите предвидимостта е много важен фактор.

– Точно така и именно предвидимостта и начинът, по който ще се осъществява тя в процеса, е основата на това да имаме стабилно и устойчиво управление в целия банков и финансов сектор. Но също така да не забравяме, че не бива някой да смята в целия този сектор, че като коефициент има по-приоритетна и по-голяма тежест от друг. Какво имам предвид? Никак не е за подценяваме какво смятат във финансово-технологичния свят, финансово-технологичните компании, които виждаме, че напоследък привличат достатъчно много клиенти. И така новите поколения, които в момента вече са трудово заети, те имат намерение да ползват именно такъв тип финансово-технологични компании.

Теоретично погледнато това ръководство на БНБ може да остане без санкция, без ново преизбиране чак до края на годината?

– Възможно е, да.

Това добре ли е или не е добре?

– Пак казвам – от гледна точка на това да знаем каква политика ще се осъществява. Защото в процедурните правила, които ние искахме да предложим, ясно е записано, че така, както и в предишното – в 43-тото Народно събрание е избран г-н Радев и всички подуправители, и тогава е било записано, че трябва да бъде представена концепция. А концепцията може би се базира на един добре разработен стратегически план. И когато имаме концепция, изведена от стратегически план, то е ясна политиката, която ще осъществява съответната централна банка.

Имаше политически спекулации – без тях естествено не може, че всъщност партия „Има такъв народ“ иска чрез избора в БНБ – евентуално във ваше лице – да обхване този пост като единствено стъпало от политическата ситуация, в която е попаднала. Защото ИТН никъде другаде няма управленски постове, които да е завзела.

– Мисля, че ние разсеяхме това подозрение. Първо, виждате, че ако не влязат правилата, ние не бихме ги  предложили повече в този парламент. Просто искахме да има някаква предсказуемост. Следващото нещо е, че за ИТН е много по-важно каква политика и в каква посока ще тръгне страната. Тя, естествено, ще е свързана с еврозоната, с Европейската комисия, с Плана за възстановяване и устойчивост и всичко онова, което може да бъде като един стратегически поглед към „Програма 2030“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст