ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Илон Мъск изстреля крипто-Floki в космоса

мъск

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск отново раздруса пазара на виртуална валута, публикувайки съобщение в Twitter. Той постна в социалната мрежа снимка на новия си домашен любимец, който е порода Шиба ину, и обясни картинката с лаконичното "Флоки пристигна".

Новината за пристигането на новия домашен любимец на Мъск светкавично стигна до неговите 59.8 млн. последователи в Twitter. Не закъсня и реакцията на пазара на криптовалути, най-вече на онези, които са базирани на т.нар. меме-койн. Експертите на пазара ги описват по-скоро като шега, но според повечето инвеститори меме-койните трябва да се взимат на сериозно.

Меме- монетите са криптовалути, които са станали популярни за кратко време, обикновено в резултат на влиятелни лица и инвеститори на дребно, които ги популяризират онлайн. Оригиналната монета за меме е Dogecoin, създадена като шега през 2013 г., след като Илон Мъск започна да публикува в Twitter постове за криптовалутата, а инвеститорите на дребно започнаха да я купуват.

Примерът бе заразителен и тъй като всеки може да създаде нова криптовалута, след Dogecoin разработчиците напускаха множество монети от вида меме. Много от тези монети са производни на Dogecoin – например Shiba Inu. Към момента в крипто пространството съществуват повече от 5000 монети от вида меме-койн. Макар че са вид криптовалута, разликата между Dogecoin и Shiba Inu и валути като Bitcoin и Ethereum е в полезността.

Основните криптовалути Bitcoin и Ethereum са разработени за решаване на реални проблеми. Целта им е в крайна сметка да станат широко приети от търговците, създавайки нова форма на децентрализирана валута и революционизирайки различни индустрии. Докато мeme-койните в момента не служат за реални цели и повечето от тях са създадени с цел големи печалби на бързи пари. Някои от тези монети са спечелили известност, защото са популяризирани от влиятелни знаменитости, а инвеститорите на дребно са повишили цените си, като ги популяризират онлайн. Ето защо тези монети са склонни към експлозивен растеж въпреки нестабилните си основи. След като цените им се покачат, много инвеститори продават и сбъдват мечтите си.

Според специалистите, тъй като засега меме-койните са без реална полза, те не са обречени на дълъг или вечен живот. Въпреки това, съобщението на Мъск със снимката на кученцето Флоки се отрази тутакси на криптовалутата Shiba Floki, чието име идва от древната порода куче с произход от Китай. Според CoinMarketCap, криптовалутата е поскъпнала с 969% за един ден. Друга криптовалута – Floki Inu, покачи стойността си с 59.08% за 24 часа, докато Floki Shiba поскъпна с 23,46%.

Безобидното споделяне на снимка на сладкото кученце Shiba Inu, доведе до скок на Shiba floki, като в момента токенът FLOKI се заменя за $ 0.000000006177 на единица. Данните на монетата показват, че са изсечени квадрилиони жетони FLOKI, като токените са прехвърлени на 18 847 адреса.

Другият жетон с подобно име, Floki inu , също се изстреля в небесата и вече се търгува за $ 0.00003431 за единица. Статистиката показва, че са изсечени 10 трилиона монети.

Монетата Shiba floki е жетон на Binance Smart Chain (BSC), а Floki Inu е базиран на Ethereum ERC20. Всъщност Floki inu има както BSC, така и ETH договорни страни, а потребителите имат възможност да прехвърлят жетони от Ethereum към Binance Smart Chain и обратно. Днес монетата ERC20 FLOKI има пазарна оценка от 343.100 млн. долара по текущи цени. Версията на FLOKI на Binance Smart Chain има пазарна капитализация от около 6.1 милиона долара, използвайки текущите валутни курсове.

Официалният акаунт на Dogecoin в Twitter реагира на туита на Мъск със следното съобщение: "Г -н Мъск, сър, просто искам да ви уведомя, че вашият doge донякъде е оформен като малко бобче. Благодаря ви. Това е всичко."

Не за първи път Илон Мъск предизвиква рязко покачване на цените на криптовалутите. През август цената на Shiba Inu скочи с 16%, след като шефът на Tesla написа в Twitter, че е кръстил новия си домашен любимец Флоки.

Скоковете, предизвикани от Илон Мъск, обикновено са последвани от спад. По-рано тази година той похвали няколко пъти Dogecoin, което доведе до подскоци в курса, но мнозина го обвиниха, че е инвестирал парите си в тази криптовалута и манипулира курса ѝ.

Намесите на Мъск родиха и следният виц в крипто пространството: Когато Илон Мъск казва скочи, Dogecoin казва: "Колко високо?“. Става дума за ключови моменти, в които тълпата надеждно реагира по подобен начин отново и отново. И историята със скоковете се повтаря.

Според Пийт Хюмистън, мениджър на Kraken Intelligence – изследователския отдел на криптоборсата Kraken  септември исторически е най-лошо представящият се месец за биткойн. Показател за това е, че през последните три седмици валутата се изчерпва с 50 000 долара. Ако биткойнът направи пробив над тази психологическа граница, той може да поднови интереса на инвеститорите и да предизвика инерцията, необходима, за да се върне обратно до 60 000 долара цена. Маркерът от 50 000 долара се счита за едно от значителните нива на съпротива за този актив, откакто преодоля бариерата само няколко дни, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията е закупила BTC на стойност 1,5 милиарда долара в началото февруари.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст