ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанас Пеканов: Сега е моментът парите да дойдат в икономиката

Атанас Пеканов

Според мен България имаше нужда от редовен, стабилен кабинет, който да я прекара през идващите кризи. За съжаление, не се намери консенсус в парламента за такъв вариант. Пред нас има проблеми за разрешаване, какъвто е Националният план за възстановяване и устойчивост. Това каза пред БТВ служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Планът съдържа 57 проекта и 47 реформи, които ще се случват в страната в следващите пет години. Икономиката вече има нужда от тези средства, затова редовен или служебен кабинет трябва да подаде този план към Брюксел. Трябва да бързаме, да преминаваме към финализиране на този документ и изпращането му в Брюксел в следващите седмици. Надяваме се да подадем Плана, за да може процесът да се придвижва", заяви Пеканов.

"Нито един план не е перфектен, той винаги може да бъде надграждан, но смятам, че в парламента имаше консенсус, че трябва да се върви към финализиране. Не чух нито едно мнение "Не го изпращайте, защото ние няма да го изпълняваме". Ние нямаме нужда от санкция на Народното събрание, защото Планът е в правомощията на изпълнителната власт, но имаме нужда от институциите у нас да изпълняват в бъдеще заложените в Плана промени", посочи вицепремиерът.

По думите му има две големи теми, по които предстои да се водят дискусии с Европейската комисия – бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона в България. "И по двете тъми търпим критики, че си заравяме главата в пясъка. Не мисля, че служебното правителство може да вземе решение по тези теми. Тук ще трябва да намерим някакъв междинен вариант", отбеляза Атанас Пеканов.

Според него сега е моментът парите да дойдат в икономиката. "Не трябва да рискуваме проектите. Важно е да започне да се реализира даден проект, парите ще дойдат така или иначе", добави той.

В отговор на въпрос дали би участвал и в следващото служебно правителство, Пеканов заяви: "Аз съм поел ангажимент към президента за поста в този служебен кабинет. Всичко зависи от бъдещите ни разговори с него да поема поста и в следващ. Ако има такава нужда, трябва да поемем отговорност в такива несигурни моменти".

Атанас Пеканов поясни, че не е дискутирал евентуалния политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. "Мога да давам оценки за различни проекти, когато знам конкретно параметрите в тях. Иначе в личен план подкрепям Кирил Петков и Асен Василев. Смятам, че са големи професионалисти", каза още вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст