БДЖ получи още два нови локомотива Смартрон

Смартрон влак БДЖ

Още два нови локомотива на Siemens вече са доставени на БДЖ. С тях модерните машини на държавния ни жп превозвач станаха 13. По договор германската компания трябва да достави общо 15 локомотива от серията "Смартрон".

Останалите два ще бъдат доставени до края на годината, чрез което БДЖ значително ще подобри наличния си парк от подвижен състав.

Новите два локомотива вече са в депото в Подуяне и се подготвят за включването им в графика за движение на влаковете на БДЖ. При приемането им беше отслужен молебен за освещаване на новите локомотиви за безаварийното им пътуване. По традиция те носят имената на български владетели – единият е кръстен "Нар Иван Асен II", а вторият – "Цар Калоян".

Локомотивите са с максимална мощност 5600 кВт (7500 к.с.) и развиват скорост до 160 километра в час. Всяка една от машините струва около 5.5 млн. лв. без ДДС, като в цената е включена и доставката им до "Локомотивно депо – София", където ще бъдат облепени с неотдавна избраната от феновете на БДЖ-ПП "премяна" Green force (зелена сила). 

Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст