Десислава Пиронева участва в Международен симпозиум за високи постижения във върховните апелативни съдилища

вап турция

Заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева участва в Международен симпозиум за високи постижения във върховните апелативни съдилища. Събитието е част от церемонията по откриването на съдебната 2021-2022 г. и се проведе на 2 септември 2021г. в гр. Анкара, Република Турция. На симпозиума присъстваха представители на върховни съдилища и ръководители на прокуратури от 15 държави на 3 континента – Европа, Африка и Азия.

„Форумът освен всичко друго, отчита и представя постиженията и развитието в правораздаването с обмен на добри практики между участниците, което несъмнено ще е от изключителна полза и за бъдещо сътрудничество на международно ниво, а и напредък за всяка от страните“, каза Десислава Пиронева, която е в гр. Анкара по покана на Председателя на Касационния съд на Република Турция Мехмет Акарджа. По време на симпозиума тя разказа на участниците за принципите на съдебната система в България, структурата на съда и на прокуратурата.

По време на Международния симпозиум за върхови постижения във върховните апелативни съдилища бе коментиран процесът за разработване на рамка за високи постижения във върховните апелативни съдилища в съдебните системи в света. Сред темите, които прокурорите и съдиите обсъдиха бяха ценностите на етиката, прозрачност в съдебната система, гарантиране на единството, последователността и разпространението на съдебната практика, съдебната инфраструктура – процедура и процеси, както и достъпа до правосъдие и общественото доверие в съдебните институции.

След симпозиума заместник главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с Председателя на Касационния съд на Република Турция Мехмет Акаржа и главния прокурор на Турция Бекир Шахин. Тримата обсъдиха успешното сътрудничество между правораздавателните органи на двете страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст