ГЕРБ и ДПС не приемат условията на Радев за разпускане на НС

Парламент Народно събрание сграда

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на изявлението на държавния глава, който настоя Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета и да се произнесе по Плана за възстановяване и устойчивост, преди да издаде указ за разпускане на 46-ия парламент и да насрочи нови парламентарни избори.

Атанасова настоя президентът да разпусне парламента в "разумен срок", който тя определи като "няколко дни".

"За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви "тънки сметки" и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо", заяви шефката на депутатите от ГЕРБ-СДС.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ са за избори 2 в 1, тъй като гласуване в три поредни недели ще изтощи българските граждани и ще се отрази негативно на избирателната активност в разгара на поредната COVID-вълна.

ДПС също не приема условията на президента Румен Радев какво трябва да свърши парламентът, преди да бъде насрочена дата за нови парламентарни избори.

"По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет", коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов. "Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание", обясни народният представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст