Ресторантьорите дават на Кацаров три дни за размисъл

кестени витошка

 Ресторантьорите, хотелиерите и собствениците на заведения дават три дни за размисъл на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да преосмисли заповедта си за въвеждане на нови мерки срещу разпространението на COVID-19. 

"Основните и най-големи рестрикции и затваряне на обектите, говоря за нощните заведения, които тотално ще бъдат затворени – отново са насочени единствено и само към нашия бранш. Ние сме категорични, че този път това няма да го допуснем. Или се затваря всичко в държавата – всякакви обекти: търговски, където се случват социални контакти, абсолютно навсякъде всичко се затваря, за да може да се преборим – или ние няма да допуснем отново да станем изкупителна жертва на невъзможността на държавата да се справи с пандемията и най-вече с ваксинирането. Защото сега нас ни затварят за назидание за това, че хората не се ваксинират. Вчера го казаха в прав текст – ако бяхте се ваксинирали лятото, нямаше да има затваряне. Вие хора на кой свят живеете?“, коментира пред  Радио „Фокус“ председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Той допълни, че новата заповед е на 100% дискриминационна към бранша и уточни, че веднага след като е била представена новата заповед са започнали да постъпват молби за напускане.

Председателят на Сдружението на заведенията категорично заяви, че от вторник нататък от бранша ще блокират цялата страна ако заповедта не бъде променена или ако не бъдат наложени рестрикции на национално ниво – на всички обекти и навсякъде, където се случват социални контакти.

Какво включват мерките?

Министерството на здравеопазването по-рано днес обяви нови по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември и продължават до 30 октомври.

Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 22 часа вечерта. Това ще става при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете. На една маса ще се допускат не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките затварят. Затворени ще бъдат и детските парти центрове и места за организиране на игри. Занимални и езикови школи остават отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра.

Ваксинацията на посетителите и служителите остава пожелателна.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели и ситуацията в страната и хоспитализациите, ще направим преоценка и ако е необходимо, могат да бъдат наложени и по-тежки мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст