ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите заседават извънредно заради парите за здраве и пенсии

Парламент гласуване

Парламентът ще заседава извънредно от 11 часа, за да гласува окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, внесени от служебния кабинет. Актуализацията предвижда допълнително 134 милиона лева за здраве, а повишението на пенсиите е предвидено да е средно с 12,5 на сто от първи октомври.

Депутатите от бюджетната комисия приеха предложението на "Има такъв народ" минималната пенсия да стане 370 лева, вместо 340 лева, както първоначално предлагаше служебното правителство. В промените в закона за ДОО е предвидено увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение на пенсиите средно с 12,5 процента. Сред приетите промени е и въвеждането на социална добавка за бедност за възрастните хора от 1 октомври. Тя ще се отпуска за хора с пенсии под линията на бедност. Линията на бедност за 2021 г. е 369 лв. От 1 януари 2022 г. линията на бедност ще стане 413 лв., затова от следващата година повече хора ще имат възможност да получат добавката.

Това е окончателното предложение за увеличение на пенсиите, по което е постигнат консенсус между всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за добавка към пенсиите на всички пенсионери от по 100 лева на месец до края на годината.

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвижда допълнително 134 милиона лева, като 120 милиона от тях са предназначени за справяне с новата COVID вълна и се предвижда да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ настояват за преразпределение на предложените от служебния кабинет 120 милиона. Според тях приоритетно трябва да бъдат за възстановяване на методиката за изплащане на 1000 лева на работещите на първа линия, допълнителни по 600 лева за общопрактикуващите лекари и 360 лева за специалистите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и допълнителни 15 милиона, които да се разпределят за общинските болници в последните три месеца на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст