ЕК ще емитира “зелени” облигации за 250 млрд. евро

ес

Европейската комисия обяви, че през есента ще емитира "зелени" облигации на стойност до 250 милиарда евро като част от плановете си да финансира възстановяването на страните от блока след пандемията. Облигациите ще са 30 процента от възстановителния план "Следващо поколение ЕС" за общо 750 милиарда евро, съобщава Ройтерс. 

Постъпленията от „зелените“ облигации ще финансират свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост. Целта е рамката да гарантира на инвеститорите в тези облигации, че средствата, пуснати в обръщение, ще бъдат използвани за "зелени" проекти, а ЕК ще докладва за влиянието им върху околната среда.  Комисията ще емитира първите такива дългови книжа през октомври в зависимост от пазарните условия. Изпълнителната власт на ЕС потвърди и намерението си да емитира тази година дългосрочни облигации за общо около 80 милиарда евро, както и краткосрочни за още 10 милиарда евро

"Намерението на ЕС е да пусне отсега до края на 2026 година "зелени" облигации за до 250 милиарда евро ще превърне съюза в най-големия емитент на такива ценни книжа в света", коментира еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан и припомни, че за да получат дела си от помощта за възстановяване, страните членки на ЕС решиха поне 37 процента от бюджетите в националните им планове да бъдат за проекти, свързани с климата. 

Хан посочи още, че с тези облигации няма да могат да се финансират проекти, свързани с ядрената енергетика, а тези за газови инсталации ще бъдат ограничени. Европейската комисия още не е издала своите указания дали ядрената енергетика и природният газ могат да се смятат за зелени енергии. Хан потвърди, че работата по оценката им продължава и ще бъде приключена преди края на годината. 

От Комисията уточниха за "Банкеръ", че не е възможно проекти, свързани с природен газ, да получат финансиране по линия на рамката за „зелени облигации“. Това, което комисарят Хан обясни, е, че правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост позволяват при определени обстоятелства газови проекти да бъдат включени от държавите членки в техните национални планове за възстановяване и устойчивост, когато целят плавно преминаване от по-замърсяващи източници на енергия, като въглища, към по-малко замърсяващи изкопаеми горива, а именно природен газ.

"Но тези проекти по никакъв начин не могат да бъдат финансирани от рамката за „зелени облигации“ NextGenerationEU", подчертаха от ЕК. 

Според Комисията "зелените" облигации са много търсени на световните пазари, ще разширят достъпа ѝ до по-широк кръг инвеститори, ще укрепят еврото и ще насърчат и други емитенти да пуснат такива финансови инструменти.

Комисията ще предлага съкровищните бонове на ЕС изключително чрез търгове, като тръжната ѝ програма трябва да започне на 15 септември. По принцип Комисията ще организира два търга на месец за съкровищни бонове на ЕС в първата и третата сряда на месеца. Тръжната програма ще се използва и за облигации така, както и за синдикиране. Съгласно обявения днес емисионен календар Комисията ще провежда по един търг и по едно синдикиране на месец за своите облигации.

За да финансира фонда за възстановяване , до края на 2026 г. Европейската комисия, от името на ЕС, ще заеме на капиталовите пазари до около 800 милиарда евро. 421,5 милиарда евро ще са на разположение главно за предоставяне на безвъзмездни средства, а 385,2 милиарда евро — за отпускане на заеми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст